ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Σε όλα τα άρθρα μου, φαντάζομαι θα έχετε προσέξει, ότι μονίμως εστιάζω στη λέξη ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ. Για να λειτουργήσουν οι οποιεσδήποτε Ακαδημίες, κάποιος πρέπει να οργανώσει, να συντονίσει, να θέσει τις βάσεις την πειθαρχία, τους στόχους και το πρόγραμμα που πρέπει να τεθεί, για την υλοποίηση όλων των παραπάνω.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα που αντιμετωπίζει κάθε σωματείο τις Ακαδημίες του, κινείται και ο υπεύθυνος στον τομέα αυτόν.

Δεν θα ασχοληθώ με τις κατηγορίες που χαρακτηρίζουν, τους ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ των ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ, διότι πρέπει να γράφω όλο το καλοκαίρι! Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποιους και συγχωρήστε με, αν……ξεχάσω κάποιους άλλους.

Οι κάτωθι, παρακαλούνται να φωνάξουν…..παρών : ο Ανεύθυνος, ο Υπεύθυνος, το Λαμόγιο, ο Κύριος, ο Αρπάχτρας, ο Φιλότιμος, ο Απατεώνας, ο Συνεργάσιμος, ο Μπαμπούλας, ο Γνώστης, ο Αδιάφορος, κ.α.

Με τις Ακαδημίες ασχολούμαι αρκετά χρόνια και δικαιούμαι πιστεύω, να εκφράσω μια μικρή άποψη, για το τι σημαίνει, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ  ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ.

Η συνεργασία μου με κάποιους και η γνωριμία μου με αρκετούς, μου επιτρέπει να επισημάνω κάποια πραγματάκια, που ίσως μας βοηθήσουν όλους, να γίνουμε πιο συνεργάσιμοι και Αποδοτικότεροι, με τελικό αποδέκτη τα παιδιά μας.

Δεν είναι καθόλου εύκολο, να πει κάποιος ΝΑΙ και να αναλάβει την οργάνωση και λειτουργία μιας Ακαδημίας. Πρέπει να τον διακρίνουν, κάποια βασικά στοιχεία, τα οποία θα τον κάνουν να ξεχωρίζει. Ως επικεφαλής λοιπόν, πρέπει να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη, σε γονείς και παιδιά.

Σε όλα μου τα άρθρα, όταν αναφέρομαι σε προπονητές, κυρίως μικρών ηλικιών, δίπλα υπάρχει και η λέξη ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ. Το πρώτο λοιπόν στοιχείο, που πρέπει να έχει ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ μιας Ακαδημίας, είναι αυτό! Πρέπει να είναι ο ¨πρύτανης¨ της παιδαγωγικής, για να καταφέρει να συντονίσει, έναν ¨μικρό στρατό¨ από παιδιά ηλικίας, 6 έως 17 ετών!

Παράλληλα, ως Δεύτερο στοιχείο, πρέπει να έχει παρακολουθήσει, εντατικά μαθήματα…..ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, διότι καθ΄ όλη την διάρκεια της σαιζόν, θα αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά, το παράπονο, το άγχος και το χαμόγελο του παιδιού, όπως και τη γκρίνια, τη ζαλάδα, το πισωμαχαίρωμα αλλά και τα εύσημα του γονιού.

Το κοφτερό μυαλό και το αετίσιο μάτι, είναι αυτά επίσης, που θα του επιτρέψουν να κάνει και την σωστή επιλογή των συνεργατών του, όπου αυτοί δεν είναι άλλοι, από τους προπονητές των παιδιών.

Δεν είναι καθόλου εύκολη, η επιλογή κάποιου προπονητή, που θα αναλάβει την εκγύμναση και εν μέρει, την διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός 8άχρονου ή 13άχρονου παιδιού. Αν κάτι ξεκινήσει λάθος, ίσως είναι αρκετά δύσκολο να διορθωθεί στην συνέχεια, διότι μιλάμε για παιδιά, τα οποία αποκτούν μια σχέση με τον προπονητή τους, ίδια με αυτή του δασκάλου ή του καθηγητή και σε αρκετές περιπτώσεις και του παιδοψυχολόγου, άρα αντιλαμβάνεστε, ότι ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ μιας Ακαδημίας, πρέπει να έχει ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ  ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, για να ξεχωρίσει και να επιλέξει, σε ποιους θα δώσει την ευκαιρία, να ασκήσει αυτό το λειτούργημα!

Το τρίτο στοιχείο, έχει να κάνει, με το πόσο ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ είναι. Η οργάνωση της νέας σαιζόν, ξεκινά ακριβώς με την λήξη της προηγούμενης. Σίγουρα ποτέ δεν είναι όλα ρόδινα, όσο υπάρχουν απαιτήσεις θα υπάρχουν και προβλήματα και όσο υπάρχουν προβλήματα, θα πρέπει να βρίσκει λύσεις.

Δεν είναι εύκολο να προγραμματίσεις τις ώρες  λειτουργίας των τμημάτων, όταν δεν γνωρίζεις τον αριθμό των παιδιών ή τις ώρες φροντιστηρίων τους, απ΄ την άλλη, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με κάποιον ή κάποιους εκ των προπονητών και να χρειάζονται αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν μέσα στον ΙΟΥΝΙΟ, διότι είναι πολύ σημαντικό, κάθε προπονητής να γνωρίζει με ποια ηλικία θα ασχοληθεί, ώστε να έχει το χρόνο να προετοιμαστεί ανάλογα.

Επίσης σημαντικό είναι η διοργάνωση ή και η συμμετοχή σε κάποια τουρνουά, επίσης η ημερομηνία έναρξης των Ακαδημιών, η οποία πρέπει να ανακοινώνεται από τον ΙΟΥΝΙΟ για τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ και όχι τελευταία στιγμή μέσω διαδικτύου!

Σε συνεννόηση με προπονητές και Διοίκηση, μέσα στον Αύγουστο, πρέπει να έχουν καλυφθεί όλα τα αναγκαία υλικά γυμναστικής υποστήριξης, που θα κάνουν πιο εύκολες τις συνθήκες προπόνησης.

Πρέπει επίσης, να είναι ενημερωμένος για την έναρξη των πρωταθλημάτων και ανάλογα να πράττει, ιδιαίτερη ακόμη βαρύτητα, πρέπει να δείξει στο θέμα ¨συνάντηση με τους γονείς¨, η οποία πρέπει να γίνεται κατά την άποψή μου, ΚΑΘΕ  ΜΗΝΑ και όχι στη χάσει και στη φέξη!

Όταν λες ότι είσαι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ σε μια Ακαδημία, τα εργομετρικά στην έναρξη, στη μέση και στο τέλος της σαιζόν, πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και όχι απλά για να το λέμε και σε συνδυασμό ΠΑΝΤΟΤΕ με διατροφολόγο, να διοργανώνονται σεμινάρια στον κατάλληλο χώρο, όπου γονείς και παιδιά, θα κατανοήσουν ότι πρέπει επιτέλους να αλλάξουν, τις διατροφικές τους συνήθειες!

Το τέταρτο στοιχείο, έχει να κάνει με το πόσο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ είναι. Η πρώτη εντύπωση είναι τα πάντα. Πόσο στοιχίζει ένα χαμόγελο? Ένα αληθινό όμως χαμόγελο! Το ψεύτικο θα το καταλάβει , πρώτα το παιδί και μετά ο γονιός και ένα παιδί ΔΕΝ μπορείς να το κοροϊδέψεις!

Είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος, που θα υποδεχθείς γονείς και παιδιά σε μια Ακαδημία, είναι παρόμοιο με την πρώτη μέρα στο σχολείο, ένα γλυκό ή ένα αναψυκτικό, θα διώξει το άγχος και την αμηχανία, μια ξενάγηση στους χώρους του γηπέδου και των αποδυτηρίων, όπως και μια ενημέρωση του τρόπου λειτουργίας της Ακαδημίας, είναι ένα βήμα, προς μια καλή συνεργασία.

Η σοβαρότητα και η φιλικότητα, εκεί που πρέπει και όπως πρέπει, είναι σημαντικά στοιχεία, για την εμπιστοσύνη και το σεβασμό που περιμένεις ως ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ, να σου δείξουν γονείς και παιδιά!

Η πειθαρχία είναι το σημαντικότερο κομμάτι σε μια Ακαδημία και καλείσαι ΕΣΥ, κύριε ΥΠΕΥΘΥΝΕ, να βρεις τον τρόπο να την επιβάλεις.

Η επικοινωνία με τους γονείς επίσης, είναι μια άκρως επικίνδυνη διαδικασία, το ¨κοντά και αγκαλίτσα¨ ή το ¨μακριά κι΄ αγαπημένοι¨  ΔΕΝ ισχύουν! Από την στιγμή που ζητάς τον ¨οβολόν ¨τους, είσαι υποχρεωμένος, να τους δίνεις και τις απαραίτητες εξηγήσεις για ότι αφορά το παιδί τους, άρα πρέπει να βρεις την κατάλληλη φόρμουλα επικοινωνίας. Άρα λοιπόν, εσύ έχεις το μαχαίρι, εσύ και το καρπούζι!

Κατά την άποψή μου, οι ξεκάθαρες ΠΡΑΞΕΙΣ και όχι τα ΟΜΟΡΦΑ ΛΟΓΙΑ, είναι αυτές που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άπαξ και η γραμμή της Διοίκησης, συμβαδίζει με αυτή του ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ, τότε στις συναντήσεις με τους γονείς ή στα κατ΄ ιδίαν ραντεβού, κόβεις τα τυχόν ¨αποστήματα¨ και συνεχίζεις το έργο σου.

Το πέμπτο στοιχείο λοιπόν, είναι η σωστή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Εδώ δεν χρειάζονται, ούτε πτυχία, ούτε διπλώματα, ούτε εμπειρίες. Η όποια πανεπιστημιακή μόρφωση, μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση ενός γονιού αναλόγου μορφωτικού επιπέδου, όταν όμως έχεις να αντιμετωπίσεις γονείς οι οποίοι είναι απόφοιτοι Δημοτικού ή Μέσης εκπαίδευσης ή άνεργοι, οι οποίοι ίσως και να στερούνται ένα ζευγάρι παπούτσια, για να πληρώνουν την συνδρομή του παιδιού τους, τότε τα πτυχία, πάνε στράφι! Αυτούς τους γονείς, πρέπει πρώτα να τους αγγίξεις” και έπειτα να τους μιλήσεις.

Τα διπλώματα και τα πτυχία, πρέπει να τα έχουν οι προπονητές που θα επιλέξεις. ΕΣΥ κ. ΥΠΕΥΘΥΝΕ, αυτό που πρέπει να έχεις, είναι η σωστή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ούτε εμπειρίες χρειάζονται. Με τη λογική της εμπειρίας” όλοι οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ  ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ, πρέπει να είναι άνω των 50 ετών και γεμάτοι από “μπάλα”! Δεν είναι έτσι! Και 25άρης μπορεί να είναι και 35άρης μπορεί να είναι, αρκεί να έχει ένα σημαντικότατο και τελευταίο χαρακτηριστικό και αυτό είναι η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ!

Ως προπονητής, ευτυχώς ή δυστυχώς, καθημερινά ανταλλάσω ιδέες και απόψεις, με πολλούς γονείς. Ένας εξ΄ αυτών τις προάλλες, με έβγαλε εκτός εαυτού, όταν επέμενε ότι, ένας υπεύθυνος Ακαδημιών, πρέπει να έχει ΕΝΤΟΝΗ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ και να επιβάλει με το έτσι θέλω”, τους όρους και τους κανόνες, που αυτός θα επινοήσει!

Προσπάθησα να του εξηγήσω, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια εταιρεία ή μια επιχείρηση, αλλά με γονείς και παιδιά και ότι διαφωνώ με τη λέξη ¨ΕΝΤΟΝΗ¨ και στη θέση της, θα τοποθετούσα τη λέξη ΕΞΥΠΝΗ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.

Το ¨έντονη¨ που εννοούσε ο φίλος μου, περιλάμβανε το ρόλο του μπαμπούλα με το μαστίγιο, τη φωνή και τον εκφοβισμό, που θα επέφεραν την πειθαρχία και κατ΄ επέκταση, την υποτιθέμενη, ομαλή λειτουργία μιάς Ακαδημίας.

Μάταια προσπαθούσα να του εξηγήσω, ότι η λέξη “ΕΞΥΠΝΗ”, περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά, απλά η λεξούλα αυτή χρειάζεται, μια ΕΥΕΛΙΚΤΗ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Μέσα στα χίλια δυο οργανωτικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο υπεύθυνος μιας Ακαδημίας, καλείται επίσης να αντιμετωπίσει, 2 “εχθρούς” που θα τον κυνηγούν” ανελέητα, καθ΄ όλη την διάρκεια της σαιζόν.

Πρώτος εχθρός”, είναι η ΑΓΑΠΗ του ΓΟΝΙΟΥ για το παιδί και δεύτερος, η ΑΓΑΠΗ του ΠΑΙΔΙΟΥ για το ποδόσφαιρο. Αυτοί οι 2 ευχάριστοι “εχθροί”, δεν αντιμετωπίζονται εύκολα και δεν τους νικάς με ΠΟΛΕΜΟ!

Δεν είναι εύκολο να διαχειρίζεσαι συγχρόνως τα “όνειρα” του μπαμπά για το παιδί και την δίψα του παιδιού για το ποδόσφαιρο!

Εδώ λοιπόν χρειάζεται η ΕΞΥΠΝΗ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, που με τους κατάλληλους ελιγμούς, θα καταφέρει να κρατήσει ικανοποιημένους μέχρι τέλους, γονείς και παιδιά!

Ο εχθρός” που λέγεται ΑΓΑΠΗ, αντιμετωπίζεται ΜΟΝΟ ομοιοπαθητικά, δηλαδή με αγάπη. Αν καταφέρεις λοιπόν κύριε ΥΠΕΥΘΥΝΕ και πείσεις τους “εχθρούς” σου, ότι τους αντιμετωπίζεις με ΑΓΑΠΗ, να είσαι σίγουρος, ότι ΕΧΕΙΣ  ΠΕΤΥΧΕΙ!

Του Τάκη Γιαννόπουλου
Προπονητή της εφηβικής ομάδας του Πανερυθραϊκού

 

Για να δείτε τα υπόλοιπα άρθρα του Τάκη Γιαννόπουλου κάντε κλικ εδώ

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας του football-academies.gr και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε like στη σελίδα Football-Academies

Οι απόψεις που εκφράζονται από κάθε συνεργάτη ή αρθρογράφο είναι προσωπικές και εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο όσους τιςδιατυπώνουν. Αυτές οι απόψεις, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα βρίσκουν σύμφωνο το footballacademies.gr

Σχόλια