Ο προπονητής φυσικής κατάστασης του Ατρομήτου, Σωτήρης Ρούσσης εξηγεί τι είναι το team building που έχει εισάγει η ομάδα στην Αυστρία και ξεκαθαρίζει κάποιες… παρεξηγημένες έννοιες για την φάση της προετοιμασίας.
Έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι η φυσική προετοιμασία των ποδοσφαιριστών διαρκεί περίπου 6 με 8 εβδομάδες και πως είναι αρκετή επίπονη με πολλά τρεξίματα και ασκήσεις στα βουνά. Τελικά ισχύει κάτι τέτοιο; Υπάρχει η έννοια του φορμαρίσματος μιας ομάδας; Ο προπονητής φυσικής κατάστασης του Ατρομήτου, Σωτήρης Ρούσσης δίνει όλες τις απαντήσεις και λύνει όλες τις απορίες για την περίοδο της προετοιμασίας μέσα από το παράδειγμα της ομάδας του.
Επίσης, εξηγεί τι είναι αυτό το περίφημο «team building» που έχει εισάγει ο Ατρόμητος στη φετινή του καλοκαιρινή προετοιμασία στην Αυστρία και έχει ρίξει αρκετά μεγάλο βάρος σε αυτή την καινοτομία, η οποία παρότι υπάρχει δεν υιοθετείται από τις ελληνικές ομάδες, λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας.
-Είναι αυτή η περίοδος η πιο δύσκολη για τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών;
«Πολλοί έχουν θεωρήσει ότι το στάδιο προετοιμασίας είναι το πιο δύσκολο για τον ποδοσφαιριστή επειδή από μια φάση απραξίας περνάει σε μια φάση ενεργοποίησης διπλών προπονήσεων και μεγαλύτερης έντασης. Γι αυτό και ο ποδοσφαιριστής θεωρεί ότι είναι κάτι επίπονο για εκείνον. Σίγουρα όμως υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτό που τα τελευταία χρόνια τείνουν να εξαλειφθούν. Η φυσική προετοιμασία του ποδοσφαιριστή δεν είναι για 6 ή 8 εβδομάδες αλλά 8 με 10 μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί και η αγωνιστική περίοδος. Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι οι ποδοσφαιριστές ανεβαίνουν τα βουνά και κάνουν τρεξίματα αλλά αυτό τα τελευταία χρόνια έχει εξαλειφθεί. Ο ποδοσφαιριστής δεν πάει στο κέντρο προετοιμασίας για να χάσει όλη την ενέργειά του αλλά για να προετοιμαστεί μερικώς γι αυτό που θα ακολουθήσει. Σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.
Για παράδειγμα είναι οξύμωρο να θεωρήσει κάποιος ότι ο Ατρόμητος θα είναι απόλυτα έτοιμος την 26η Ιουλίου για το παιχνίδι με την Μπρεστ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ομάδα θα είναι ανέτοιμη, αλλά δεν μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να επανέλθει πλήρως σε τόσο σύντομο διάστημα. Ούτε εμείς θέλουμε να πάμε εκεί και να είμαστε απόλυτα φορμαρισμένοι, αλλά ούτε και οι ποδοσφαιριστές να είναι «μπαγιάτικοι». Ψάχνουμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε οι ποδοσφαιριστές μας να ανταποκριθούν όσο το δυνατό καλύτερα σε αυτό το παιχνίδι».
-Υπάρχει ο κίνδυνος να «καεί» μια ομάδα το διάστημα Οκτώβρη-Νοέμβρη; Είναι κάτι που το ακούμε συχνά
«Καταρχάς ο ρόλος του προπονητή φυσικής κατάστασης είναι καθαρά συμβουλευτικός. Επειδή υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ προπονητή φυσικής κατάστασης και προπονητή αποκατάστασης θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Ο πρώτος είναι αυτός που υιοθετεί ένα πρόγραμμα προετοιμασίας από τον προπονητή λέγοντας τη γνώμη του φυσικά αλλά οφείλει να το εκτελέσει. Αρα ο ρόλος του προπονητή φυσικής κατάστασης είναι καθαρά συμβουλευτικός. Ο προπονητής αποκατάστασης έχει να κάνει καθαρά με τους τραυματίες.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι για μένα δεν υπάρχει η έννοια του φορμαρίσματος δηλαδή του να είναι μια ομάδα «φρέσκια» ή «μπαγιάτικη». Αν δείτε την περυσινή προετοιμασία του Ατρομήτου, το πλάνο του κ.Κάναντι ήταν να είναι οι ποδοσφαιριστές κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου αρκετά καλά. Και νομίζω ότι το πετύχαμε σε αρκετά καλό βαθμό. Είδαμε παιχνίδια που ο Ατρόμητος μπορούσε να πιέσει ψηλά και παράλληλα η ομάδα δεν έβγαλε κανέναν μυικό τραυματισμό. Ήταν ένα πλάνο που πραγματικά πέτυχε και πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει ο προπονητής και έπειτα εμείς οι συνεργάτες του».
-Έχει κάνει εντύπωση ότι η προετοιμασία έχει μέχρι τώρα λίγα τρεξίματα και πολύ μπάλα…
«Στον ποδοσφαιριστή αρέσει να κάνει κάποια χιλιόμετρα, γιατί νιώθει καλά. Όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με το λειτουργικό κομμάτι. Το ποδόσφαιρο έχει αυξομειώσεις στις ταχύτητες. Άρα ψάξαμε να βρούμε ένα μοντέλο σαν αυτό που ακολουθούμε. Δηλαδή κάνουμε 20 λεπτά ποδήλατο για να πάμε στο προπονητικό κέντρο μέσα από το δάσος και κάνουμε άλλα 20 λεπτά να επιστρέψουμε. Αυτό είναι μια πολλή καλή προπόνηση αερόβιας ικανότητας. Έπειτα ότι κάνουμε στο γήπεδο έχει να κάνει καθαρά με μπάλα. Δηλαδή λειτουργική προπόνηση. Αυτό μετά την προετοιμασία θα αλλάξει διότι ο ποδοσφαιριστής θα έχει περάσει από το στάδιο της προαγωνιστικής περιόδου σε αυτό της αγωνιστικής περιόδου. Τώρα αν ένας ποδοσφαιριστής νιώθει ότι μετά την προπόνηση έχει ανάγκη να κάνει ασκήσεις χωρίς μπάλας θα τον βάλουμε να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αερόβιας προπόνησης, μόνο και μόνο επειδή θα νιώθει καλά ψυχολογικά. Θεωρώ ότι ο αθλητής σχετίζεται 70% με την ψυχολογία και κατά 30% με όλα τα άλλα».
-Πέρυσι ήρθαν στην ομάδα 15 νέοι ποδοσφαιριστές για τους οποίους δεν γνωρίζατε σε τι βαθμό φυσικής κατάστασης βρίσκονταν και παράλληλα τα αποτελέσματα στα πρώτα φιλικά δεν ήταν καλά. Σας ανησύχησε αυτό;
«Προσωπικά έπαψα να ανησυχώ όταν είδα τον προπονητή μας να είναι τόσο σίγουρος. Μας είχε εξηγήσει το πλάνο του, το είχε εφαρμόσει στις προηγούμενες ομάδες του με επιτυχία και πραγματικά περιμέναμε. Επίσης, ήμουν σίγουρος γιατί έβλεπα τους ποδοσφαιριστές μας να ανταποκρίνονται».
-Σε τι κατάσταση θέλουμε να είναι η ομάδα στο παιχνίδι με την Ντινάμο;
«Σίγουρα θέλουμε να προκριθούμε. Η ομάδα μας θέλει να είναι αγωνιστική. Πρέπει να δείξει αγωνιστικό πνεύμα. Δεν πρέπει να δείξει κούραση, αλλά ένα καλό πρόσωπο ώστε να πετύχει στο παιχνίδι. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από την σωστή αναλογία προπόνησης-ξεκούρασης. Όσο σημαντική είναι η προπόνηση, άλλο τόσο είναι και η ξεκούραση. Η ομάδα και τους 10 μήνες, θα πρέπει να είναι έτοιμη σε κάθε παιχνίδι».
-Τι είναι το περίφημο team building που ακούμε διαρκώς κατά την περίοδο της προετοιμασίας στο Μόνταφον;
«Είναι κάτι το οποίο οι ελληνικές ομάδες δεν το υιοθετούν γιατί θεωρούν πως δεν τους πηγαίνει. Δεν υπάρχει η απαιτούμενη τεχνογνωσία και γι’ αυτό θεωρούν οι περισσότερες ομάδες πως δεν τους πηγαίνει. Αν δουν αποτέλεσμα μέσα απ’ αυτό τότε θα διαπιστώσουν πως αυτό είναι μια ορολογία που ταιριάζει και πρέπει να την υιοθετήσουν. Ο Ατρόμητος είναι πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι, γιατί αν δείτε στις υπόλοιπες ομάδες ο ορισμός του ψυχολόγου ή ο ορισμός του υπεύθυνου του team building δεν υπάρχει. Δεν γίνεται να μην υπάρχει ψυχολόγος σε ομάδες, καθώς το ποδόσφαιρο από μόνο του είναι άθλημα με μεγάλη πίεση. Το team building έχει να κάνει με το χτίσιμο της ομάδας σε σχέση με την ψυχολογία των αθλητών, σε σχέση με την συνεργασία και την αρμονία μεταξύ των αθλητών. Είναι η σύσφιξη σχέσεων. Στο φιλικό με τη Ζυρίχη υπήρχε σε πολύ μεγάλο βαθμό το κομμάτι της ομοιογένειας».
-Τα social media δυσκολεύουν την κατάσταση πάνω στο θέμα της ψυχολογίας;
«Την επιτυχία την θέλουν πολλοί, δεν ξέρουν όμως τον δρόμο της επιτυχίας και τι να κάνουν για να πετύχουν. Σίγουρα τα social media έχουν δυσκολέψει πολύ την ζωή των αθλητών. Οι περισσότεροι θέλουν να διαφημίσουν τον εαυτό τους με θετικό τρόπο, αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν τον τρόπο».
Από sdna.gr Μάκης Σταθάτος