Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αρθρογραφία Τα 10 τραγούδια που μπορούν να ανεβάσουν την απόδοσή σου [VIDEOS]

Τα 10 τραγούδια που μπορούν να ανεβάσουν την απόδοσή σου [VIDEOS]

PDFΕκτύπωσηE-mail

b_280_280_16777215_0___images_stories1_016-jkalokairi_podosfairistis-mousiki.jpgΗ μουσική του Eminem μπορεί να ενισχύσει την απόδοση ενός αθλητή έως και 10% περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες, η οποία κατέληξε στα 10 τραγούδια που ανεβάζουν τις αθλητικές επιδόσεις και στα 10 που θεωρούνται "απαγορευμένα", σε περιόδους προπόνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Hartpury, τα τραγούδια του ράπερ μουσικού μπορούν να δώσουν ώθηση στους αθλητές τόσο σε δύναμη όσο και σε αντοχή κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων γυμναστικής και σε περιπτώσεις έντονης άσκησης.

Το τέμπο, ο ρυθμός και οι συγκρουσιακοί στίχοι, βρέθηκαν να "κινητοποιούν έντονα τα άκρα των αθλητών", κάτι που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hartpury προχώρησαν σε μια πρωτοποριακή μελέτη, θέλοντας να μάθουν την επίδραση της μουσικής στους αθλητές και κατά πόσο αυτή μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει τις επιδόσεις τους.

Για τον σκοπό αυτό, συνεργάστηκαν για τρεις συνεχόμενους μήνες με τον κολυμβητή Ben Hooper, ο οποίος πρόκειται να διανύσει 2.000 μίλια κολυμπώντας, τον ερχόμενο Δεκέμβριο και έφτιαξε δύο λίστες: τα τραγούδια που βοηθούν τους αθλητές να "πιάσουν" καλύτερη απόδοση, και εκείνα που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

b_280_280_16777215_0___images_stories1_016-jkalokairi_eminem.jpg
Ο Eminem ίσως ξέρει το μυστικό μιας καλής προπόνησης

Η μελέτη

Η ερευνητική ομάδα παρακολουθούσε τις 8ωρες καθημερινές προπονήσεις του Hooper για 13 εβδομάδες, από τον οποίο ζητήθηκε να ακούει κάθε φορά άλλα τραγούδια, και ανακάλυψε πως ο κολυμβητής ακούγοντας ορισμένα κομμάτια είχε καλύτερη επίδοση συγκριτικά με εκείνες τις φορές που άκουγε κάποια άλλα.

Οι ερευνητές επέλεξαν 100 μουσικά κομμάτια τα οποία έπαιζαν καθ' όλη την περίοδο που διεξαγόταν η μελέτη και μετά από κάθε προπόνηση, ζητούσαν από τον Hooper να καταγράψει τα επίπεδα της κούρασής του και με 5 λέξεις να συνοψίσει τη βουτιά της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι λίστες αναπαραγωγής είχαν προσαρμοστεί με βάση τις συναισθηματικές αντιδράσεις του Hooper προς τα κομμάτια. Η διαδικασία αυτή επέτρεψε στους ερευνητές να φτιάξουν τη "λίστα επιτυχίας", στην οποία ξεχωρίζει ο Eminem, ο οποίος συμμετέχει εις τριπλούν.

Τι λένε οι ειδικοί

Ορισμένα από αυτά τα κομμάτια είχαν θετική επίδραση και άλλα αρνητικό αντίκτυπο. Ο επικεφαλής της έρευνας, και αθλητικός ψυχολόγος Richard Collins σημειώνει: "Η συναισθηματική απήχηση ήταν πιο σημαντική για τον Hooper από το τέμπο σε συνδυασμό με τον ρυθμό" .

Ο Collins εξηγεί πως τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν νέες ιδέες για το πώς η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να βελτιώσουν την απόδοσή τους:

"Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός είναι σημαντικός, δεδομένου ότι οι αθλητές θα πρέπει να ακούν μουσική λίγο πιο γρήγορη από τον συνηθισμένο ρυθμό τους -κάτι που τους βοηθά να επικεντρώνονται στις επιδόσεις τους και να αποφεύγουν τον πόνο- ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως η δυνατή και γρήγορη μουσική είναι πιο ευεργετική.

Η δουλειά μας με τον Ben, ωστόσο υπογραμμίζει πως σημασία έχει ο συναισθηματικός αντίκτυπος. Η μουσική όντως χρειάζεται να είναι σε έναν 'βιαστικό' ρυθμό, αλλά βρήκαμε ότι είναι τα κομμάτια που συνδέονται με τη συναισθηματική απήχηση εκείνα που μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση και την αντοχή έως και 10%".

Ωστόσο, ο Collins σημειώνει πως η μελέτη περιορίστηκε σε 100 κομμάτια, και πως αν η ερευνητική ομάδα είχε επεκταθεί περισσότερο, τότε ίσως να έφταναν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Πάντως, η λίστα με τα top 10 τραγούδια που βοηθάνε τους αθλητές, όπως και η λίστα με τα top 10 τραγούδια που μειώνει τις αποδόσεις των αθλητών, δόθηκε στη δημοσιότητα.

"Αν και η μελέτη ξεκίνησε για να διερευνήσει την επίδραση της μουσικής στον Ben, υπάρχει μια δυναμική για να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε playlists για μια ποικιλία αθλητών που αγωνίζονται σε ένα ευρύ φάσμα αθλητικών ενασχολήσεων", σημειώνει ο Collins.

Επομένως, αν θες μία έξτρα ώθηση όταν γυμνάζεσαι, δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις αυτήν τη λίστα. Μόνο μείνε μακριά από τα τραγούδια της δεύτερης. Μπορείς να τα απολαμβάνεις, αργότερα, στον καναπέ...

Η λίστα που βοηθά τους αθλητές

 1. Lose Yourself – Eminem
 2. Not Afraid – Eminem
 3. Don't You Worry Child – Swedish House Mafia
 4. Hall of Fame – The Script
 5. Remember the Name – Fort Minor
 6. Stay – Sash
 7. We Come 1 – Faithless
 8. The Day Is My Enemy – The Prodigy
 9. Without Me – Eminem
 10. Back in the U.K. – Scooter

Η απαγορευμένη λίστα

 1. Three Little Birds – Bob Marley
 2. World Looking In – Morcheeba
 3. Tear Drop – Massive Attack
 4. Don't Worry Be Happy – Bobby McFerrin
 5. Kelly Watch The Stars – Air
 6. One Love/People Get Ready – Bob Marley
 7. Fleetwood Mac – Passenger
 8. No Woman No Cry –  Bob Marley
 9. You Can Get It If You Really Want – Jimmy Cliff
 10. I Don't Want to Miss a Thing – Aerosmith

Δείτε το βίντεο κλιπ του Not Afraid του Eminem

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

https://www.youtube.com/watch?v=j5-yKhDd64s

Δείτε το βίντεο κλιπ του Lose Yourself του Eminem

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

https://www.youtube.com/watch?v=_Yhyp-_hX2s

Προσθήκη νέου σχολίου

Για να δημοσιοποιηθεί το σχόλιό σας θα πρέπει να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας. Το email που θα δώσετε πρέπει να είναι πραγματικό προκειμένου να λάβετε την σχετική ειδοποίηση έγκρισης.

Γίνε μέλος στο Football-Academies για να αποκτήσεις πρόσβαση στο σχολιασμό άρθρων. Εγγραφή

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Τελευταια Νεα Football-Academies.gr

..
..
..
.
.
.

..

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ