Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Η Επιστήμη στο Ποδόσφαιρο Τραυματισμοί Αθλητών: Συμβουλές για Προπονητές

Τραυματισμοί Αθλητών: Συμβουλές για Προπονητές

PDFΕκτύπωσηE-mail

b_280_280_16777215_0___images_stories1_016-fthinoporo_mpalla-podia.jpg

Γράφει η Γλυκερία Σκούρα, Ψυχολόγος/Αθλητική Ψυχολόγος*

Οι τραυματισμοί αθλητών, είναι γεγονός, πως εκτός από σωματικό πόνο και δυσφορία μπορούν να προκαλέσουν μία σειρά από αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο, άγχος, θλίψη, θυμό κ.α.

Η πορεία της ανάρρωσης του αθλητή είναι κάθε άλλο παρά εύκολη, όμως με την κατάλληλη ολιστική αντιμετώπιση, είναι δυνατόν ο αθλητής να επανέλθει στην ενεργό δράση και να είναι σωματικά και ψυχικά έτοιμος.

Ως προπονητές, έχετε ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο αναφορικά με τη διαχείριση του τραυματισμού του αθλητή σας. Στα πλαίσια μίας σωστής και οργανωμένης παρέμβασης είναι σαφώς απαραίτητη η στενή συνεργασία σας με το φυσιοθεραπευτή, το γιατρό, το γυμναστή και τον αθλητικό ψυχολόγο προκειμένου από κοινού να οργανωθεί το πλάνο πάνω στο οποίο θα δουλέψετε.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

  • Διατηρήστε μία στενή σχέση με τον τραυματία. Προτρέψτε τον να παραμένει κοντά στην ομάδα και σε κάθε ευκαιρία κάντε τον να νιώθει ισότιμο και ενεργό μέλος της.
  • Προσπαθήστε να δείτε τη δική του οπτική, το πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος τον τραυματισμό του. Παραδείγματος χάριν, δείχνει στρεσαρισμένος σχετικά με την επαναφορά του, φοβάται, κάνει αρνητικές σκέψεις σχετικά με την ανάρρωσή του;
  • Προσπαθήστε να ενημερώσετε τον αθλητή για τις λεπτομέρειες του κάθε σταδίου της φάσης της ανάρρωσής του σε συνεργασία με το γιατρό/φυσιοθεραπευτή. Το να έχει γνώση αναφορικά με το τι περνάει και το τι θα έρθει είναι σημαντικό στοιχείο για την ψυχολογία του.
  • Ενημερώστε τον αθλητή για το πόσο στενά συνδέονται η συναισθηματική και ψυχολογική του κατάσταση με τη σωματική. Θυμήστε του ότι ένα πρόγραμμα ψυχολογικής παρέμβασης με κατάλληλες τεχνικές θα τον ωφελήσει και θα διευκολύνει τη φάση της ανάρρωσης.
  • Προσπαθήστε να διατηρείτε μία αισιόδοξη και υποστηρικτική στάση και συμβουλεύστε και την υπόλοιπη ομάδα να κάνει το ίδιο απέναντι στον τραυματισμένο παίκτη.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σχετικά με το κατά πόσον ο αθλητής είναι απολύτως έτοιμος να επανέλθει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Βεβαιωθείτε ότ υπάρχουν όλες οι κατάλληλες συνθήκες προτού μπει στην ενεργό δράση και προστατέψτε τον από ένα νέο τραυματισμό.

b_280_280_16777215_0___images_stories1_016-kalokairi_skoura-glykeria1.jpgΨυχολόγος κα Γλυκερία Σκούρα, γράφει για το Football-Academies.gr

Γλυκερία Σκούρα

Ψυχολόγος/Αθλητική Ψυχολόγος MSc.

Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Τηλ. επικ.: 6944870304

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Για να δημοσιοποιηθεί το σχόλιό σας θα πρέπει να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας. Το email που θα δώσετε πρέπει να είναι πραγματικό προκειμένου να λάβετε την σχετική ειδοποίηση έγκρισης.

Γίνε μέλος στο Football-Academies για να αποκτήσεις πρόσβαση στο σχολιασμό άρθρων. Εγγραφή

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Τελευταια Νεα Football-Academies.gr

..
..
..
.
.
.

..

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ